ОПИСАНИЕ КУЛЬТУРЫ И БЫТА КАЗАХСКОГО НАРОДА В ТРУДАХ ДОРЕВОЛЮЦИОННЫХ РОССИЙСКИХ ИССЛЕДОВАТЕЛЕЙ ТУРКЕСТАНА В СЕРЕДИНЕ XIX ВЕКА - Тажмуханова , Н.Е. (Вестник КазНПУ имени Абая. Серия: Исторические и социально-политические науки, 2021)
Бұл мақалада автор ХІХ ғасырдың жартысындағы төңкеріске дейін ресей зертеушілерің Ташкент қаласындағы А.Навои Ұлттық кітапханасының қорындағы сирек кездесетің кітаптар мен қол жазбаларды тадау жасаған. Отаршылың кезіңдегі орыс ғалымдарының жазып шығарған еңбектердегі қазақ халықының дәстүрлі күнделікті шаруашылығы, мәдениеті, әдет-ғүрыпы, діні, наным-сенімдері қарастырылған. Жиналған ақпараттың тарихи-этнографиялық мәліметтер көптомдық «Түркістан жинағы» атты шығармада жарық көрген. Сонымен қатар бүл жинақта мазмүнды және қажетті қазақ этносы туралы мәліметтер берілген. Осы мақаланы зерттеуде автор жан-жақты аталған деректі пайдаланған.